Valikko Sulje

Lapsen jalka

LAPSEN JALAN KEHITTYMINEN

Lapsen jalka kasvaa ensimmäisen ikävuoden aikana niin nopeasti, että se saavuttaa vuodessa melkein puolet jalan lopullisesta koosta. Siksi ensimmäinen vuosi on hyvin tärkeä jalan kehittymisen kannalta. Jalkojen kasvu on erityisen nopeaa alle 3-vuotiaana, jolloin kengät ja tukipohjalliset voivat jäädä pieniksi jo parissa kuukaudessa. 3–4-vuotiaan lapsen jalkaterät kasvavat noin 20 mm vuodessa ja sen jälkeen 8–10 mm vuodessa. Lasten kengänkoko tulisikin tarkistaa kolme, neljäkin kertaa vuodessa ja nuoren, 6-10-vuotiaan noin puolen vuoden välein.

Tytöillä jalkaterä saavuttaa lopullisen pituutensa noin 14-vuotiaana ja pojilla noin 16-vuotiaana. Jalkaterien kasvun päättymisestä huolimatta luiden luutuminen ja jalan muuttuminen jatkuu vielä useita vuosia, aina 18–20-vuoteen asti. Tämä on tärkeä muistaa, koska esimerkiksi pieniä kenkiä tai liian tiukkoja sukkia käytettäessä rustoiset jalkaterät tai varpaat muovautuvat helposti huonoon asentoon. Lasten pehmytkudoksiin voidaan kasvuvaiheessa vaikuttaa myös myönteisesti pitkänkin ajan kuluessa.

LASTEN KASVUKIVUT

Alaraajojen ja jalkojen epämääräiset (kasvu-) kivut ovat yleisiä ja normaaliin kehitykseen kuuluvia kaikenikäisillä lapsilla, mutta yleisimmin niitä on 4–10-vuotiailla. Säryt voivat kestää kausittaisesti muutamia kuukausia ja aiheuttaa kovaakin kipua tyypillisesti yöllä tai nukkumaan mennessä. Kipu on yleensä aamulla ohi eikä pitäisi siis haitata lapsen liikkumista lainkaan. Kipua on tyypillisesti molemmissa alaraajoissa samanaikaisesti, esimerkiksi polvien takana tai säärissä. Kivut helpottuvat yleensä hieromalla ja lievillä särkylääkkeillä.

Jos lapsella ilmenee kasvukivuille epätyypillisiä oireita, esimerkiksi aamujäykkyyttä nivelissä, ontumista, kuumetta tai luuhun ilmaantuu ylimääräinen kyhmy, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Alaraajojen kipua voivat tyypillisesti kouluikäisillä pojilla aiheuttaa myös tietyt syyt, esimerkiksi kantapäässä Severin-tauti (Lue lisää Severin-tauti ) tai polvessa Osgood-schlatterin -tauti.

Vastasyntyneen lapsen jalkaterässä ei vielä ole havaittavissa kaarirakennetta (Lue lisää Jalkaterän kaaret ).
Kaaret kehittyvät kuitenkin kasvun myötä nopeasti ja jatkavat kehittymistään aina 8-10-ikävuoteen saakka. Pienellä lapsella on siis luontaisesti lattajalat ja ”heikot nilkat”, koska lapsen jalan ja nilkan nivelsiteet ovat vielä heikot ja venyvät. Lapsen jalkapohjissa oleva paksu rasvakudos lisää vielä vaikutelmaa sisäänpäin ”lintallaan” olevista jaloista. Lapsen aloittaessa kävelyharjoittelun nilkan asentokin alkaa suoristua, kun alaraajojen lihakset ja nivelsiteet vähitellen vahvistuvat.

Aktiivinen liikunta on hyödyllistä lapsen jalkojen ja alaraajojen kehittymisen kannalta. Kesällä paljasjaloin kävely on myös tehokasta jalkaterän lihasten ja nivelten vahvistamista. Kävely tasaisilla ja liian helpoilla alustoilla ei anna tarvittavia ärsykkeitä lapsen jalan rakenteille ja jalan hallinta ja hyvä tasapaino eivät pääse kehittymään kunnolla eivätkä jalan rakenteet vahvistu riittävästi. Jaloissa voi alkaa esiintyä toiminnallisia häiriöitä, kipuja ja jalan rakenteiden ylirasitustiloja joita lapsen ylipaino osaltaan huonontaa.

JALAN JA ALARAAJOJEN LIEVÄT VIRHEASENNOT

Pienten lasten jalkojen lievät virheasennot ovat yleisiä ja liittyvät usein sikiön huonoon asentoon kohdussa esimerkiksi tilanahtauden takia. Perimällä on myös suuri merkitys jalan rakenteeseen ja sitä kautta myös jalan toimintavirheisiin. Lasten alaraajojen fysiologiset virheasennot korjaantuvat iän mukana yleensä itsestään ja jo noin viisivuotiaan lapsen jalan toiminta pitäisi olla kävelyn aikana vastaava kuin aikuisen.